НАСТАНИ

Свечено стапување на должност на новоизбраниот ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје

Свечено стапување на должност на новоизбраниот ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје

На 15 септември 2023 година, се одржа инаугурацијата-свечено стапување на должност на новоизбраниот ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје проф. д-р Биљана Ангелова редовен професор на Економскиот институт-Скопје.

Излезе новото издание на Меѓународната Публикација SEE-6 Economic Outlook (Vol.9 No.1 2023)

Излезе новото издание на Меѓународната Публикација SEE-6 Economic Outlook (Vol.9 No.1 2023)

Новото издание на меѓународната публикација SEE-6 Economic Outlook е достапно во електронска верзија на следниов линк. Како и вообичаено, оваа публикација дава преглед на економските трендови и краткорочните предвидувања за РС Македонија и останатите земји од Југоисточна Европа кои се предмет на анализа како: Србија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна […]

Read More

Проф. д-р Силвана Мојсовска гостуваше во емисијата “Топ тема”

Проф. д-р Силвана Мојсовска гостуваше во емисијата “Топ тема”

Проф. д-р Силвана Мојсовска од Економскиот институт -Скопје на 21.06.2023 гостуваше  во емисијата “Топ тема” посветена на 20 годишнината од Самитот на ЕУ за Западен Балкан одржан во Солун. Во емисијата се дискутираше за македонскиот пат на ЕУ интеграции во изминатите две децении, тековната состојба и можностите за придвижување напред. Емисијата може […]

Read More

Професорката Биљана Ангелова е новиот ректор на УКИМ

Професорката Биљана Ангелова е новиот ректор на УКИМ

Економски институт-Скопје со особена чест и задоволство објавува дека новиот Ректор  на УКИМ е проф. д-р Биљана Ангелова, редовен професор на Институтот. Упатуваме искрени честитки со желба за успешен мандат!

Обука за Применета економетрија

Обука за Применета економетрија

Последните два термини од обуката за Применета економетрија ги покрија следните теми поврзани со практична примена на индикаторските (dummy) варијабли: – Интеракција помеѓу квалитативните фактори; – Тестирање на еквивалентноста на две регресии и – Примена на овие варијабли користејќи податоци за временски серии. Следно, беше ставен акцент на: Лог-линеарните модели, Моделот на линеарна веројатност […]

Read More

Успешно реализиран “Ден на кариерен развој на УКИМ”

Успешно реализиран “Ден на кариерен развој на УКИМ”

Економски институт – Скопје, вчера беше дел од настанот ,,Ден за кариерен развој“ кој се одржа на  Техничкиот кампус на Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ во Скопје. Институтот презентираше дел од своите последни изданија на истражувачките активности. Исто така, студентите имаа и можност да се запознаат со студиските програми од вториот циклус […]

Read More

Повик за доставување на трудови за следното издание на списанието Economic Development!

Повик за доставување на трудови за следното издание на списанието Economic Development!

Економски Институт – Скопје објавува ПОВИК за доставување на трудови за следното издание на меѓународното научно списание Economic Development, кое е индексирано во датабазата на EBSCO и публикува теоретски и емпириски истражувања од економски науки и организациски науки и менаџмент. Во списанието се објавуваат трудови како: есеи, стручни трудови, осврти, […]

Read More

Одржување на обуки за Применета економерија на Економски институт – Скопје

Одржување на обуки за Применета економерија на Економски институт – Скопје

Во Економскиот институт – Скопје, УКИМ започнувајќи од 03.05.2023 година се одржуваат обуки за Применета економетрија кои на сите учесници им овозможуваат да го подигнат истражувачкиот капацитет и да се запознаат со новите истражувачки методи и модели во научноистражувачката работа.  

Ден на кариерен развој

Ден на кариерен развој

Почитувани студенти,   Во прилог Ви ја доставуваме агендата на настанот,,Ден закариерен развој“, што ќе се одржи на 11.05.2023со почеток од 12:00 до 16:00 часот на Техничкиот кампус на Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ во Скопје (голем паркинг кај ФЕИТ и Машински факултет). Настанот е во организација на Центарот за кариера […]

Read More