Конференции

XIV Меѓународна научна конференција

XIV Меѓународна научна конференција

На 27 и 28 октомври 2022 година се одржа XIV Меѓународна научна конференција: “European Economies after COVID-19: Challenges and Implications for the Macroeconomic Policy” во која Економскиот институт – Скопје се јави во улога на коорганизатор заедно со останатите институти од асоцијацијата SEEA. Конференцијата се спроведе на хибриден начин – во просториите на […]

Read More

Интернационална Конференција, онлајн, 1ви јуни 2022 (ВИДЕО)

Интернационална Конференција, онлајн, 1ви јуни 2022 (ВИДЕО)

Оваа година Економски Институт – Скопје прославува 70 години од своето постоење. Низ годините Економски Институт – Скопје ги прославува своите годишнини со научни конференции, меѓу другите активности, на релевантни и актуелни теми, како можност за презентација на научни истражувања, размена на мислења и започнување на академска дискусија. Како дел […]

Read More

“ЕВРОПСКИТЕ ЕКОНОМИИ ПО КОВИД-19: ПРЕДИЗВИЦИ И ИМПЛИКАЦИИ ЗА МАКРОЕКОНОМСКАТА ПОЛИТИКА’’

“ЕВРОПСКИТЕ ЕКОНОМИИ ПО КОВИД-19: ПРЕДИЗВИЦИ И ИМПЛИКАЦИИ ЗА МАКРОЕКОНОМСКАТА ПОЛИТИКА’’

На 27-28 Октомври 2022 година Институтот за економски науки од Белград организира меѓународна научна XIV-та годишна конференција на тема: “European Economies after Covid-19: Challenges and implications for the Macroeconomic Policy’’. Економски институт – Скопје и останатите институтции од асоцијацијата SEEA  се јавуваат во улога на коорганизатори на оваа конференција. Повеќе детали за конференцијата можете да најдете на следниов […]

Read More

XII МЕЃУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА “НОВИ ТРЕНДОВИ ВО БИЗНИС ЕКОНОМИЈАТА: КОНКУРЕНТНОСТ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА И ФИНАНСИСКИ ИНОВАЦИИ

XII МЕЃУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА “НОВИ ТРЕНДОВИ ВО БИЗНИС ЕКОНОМИЈАТА: КОНКУРЕНТНОСТ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА И ФИНАНСИСКИ ИНОВАЦИИ

XII МЕЃУНАРОДНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА “НОВИ ТРЕНДОВИ ВО БИЗНИС ЕКОНОМИЈАТА: КОНКУРЕНТНОСТ, ДИГИТАЛИЗАЦИЈА И ФИНАНСИСКИ ИНОВАЦИИ”, организирана од Економски Институт – Белград, Република Србија и Економски Институт – Скопје, Република Северна Македонија, 28-29 октомври 2020 година. ГЛАВНИ ЦЕЛИ НА НАСТАНОТ Економски Институт ја најавува XII Меѓународна научна конференција. Секоја година оваа конференција […]

Read More

V. Меѓународен симпозиум за сметководство и финансии (5th International symposium on Accounting and Finance – ISAF, 2019)

V. Меѓународен симпозиум за сметководство и финансии (5th International symposium on Accounting and Finance – ISAF, 2019)

Петтиот меѓународен симпозиум за сметководство и финансии се одржа во Бурса/ТУРЦИЈА во периодот 1-4 мај, 2019 година. Конференцијата се реализираше во ко-организација на Здружението на академици за сметководство и финансии (MUFAD), Турција; Универзитетот Бурса Улудаг,Турција; Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје, Економскиот институт-Скопје, Република Македонија и Државниот економски универзитет […]

Read More

IV. Mеѓународен симпозиум за сметководство и финансии (4th International symposium on Accounting and Finance – ISAF, 2017)

IV. Mеѓународен симпозиум за сметководство и финансии (4th International symposium on Accounting and Finance – ISAF, 2017)

Во периодот од 3 до 5 Јуни 2017 година, во Охрид, Република Македонија се одржа Четвртиот Меѓународен симпозиум за сметководство и финансии организиран од Здружението на академици по сметководство и финансии (ААФА), Турција; Економскиот институ – Скопје, Универзитет Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Република Македонија и Универзитетот „Улудаг“, Турција. […]

Read More

НАСЕЛЕНИЕТО НА БАЛКАНОТ НА ПРАГОТ НА 21-ОТ ВЕК

НАСЕЛЕНИЕТО НА БАЛКАНОТ НА ПРАГОТ НА 21-ОТ ВЕК

Економскиот институт – Скопје и DemoBalk асоцијацијата успешно ја организираа Петтата меѓународна конференција за демографијата на Балканот “Населението на Балканот на прагот на 21-от век”, во Охрид, од 21-24 октомври 2015 година. Оваа конференција имаше за цел да ја оцени демографската ситуацијата на Балканот на прагот на 21 век и да ги […]

Read More

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Меѓународна научна конференција „Современи трендови и перспективи на економското закрепнување“ (International Scientific Conference “Contemporary Trends and Prospects of Economic Recovery”)

Од 10-11 октомври 2014 година, на Универзитетот во Ница Софија Антиполис (Universite de Nice Sophia Antipolis) се одржа меѓународна научна конференција „Современи трендови и перспективи на економско закрепнување“. Економскиот институт – Скопје, Универзитет Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Република Македонија заедно со Институтот за економски науки од Белград, Република […]

Read More

КОНФЕРЕНЦИЈА „ПРЕДИЗВИЦИТЕ НА НАУКАТА ВО ЕКОНОМИЈАТА БАЗИРАНА НА ЗНАЕЊЕ – СОСТОЈБИ И ПЕРСПЕКТИВИ“, ОДРЖАНА НА 30.05.2012 ГОДИНА

КОНФЕРЕНЦИЈА „ПРЕДИЗВИЦИТЕ НА НАУКАТА ВО ЕКОНОМИЈАТА БАЗИРАНА НА ЗНАЕЊЕ – СОСТОЈБИ И ПЕРСПЕКТИВИ“, ОДРЖАНА НА 30.05.2012 ГОДИНА

На 30 мај 2012 година, во хотелот Холидеј Ин беше одржана научната конференција „Предизвиците на науката во Економијата базирана на знаење – состојби и перспективи“, под покровителство на Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорѓе Иванов. Темата на конференцијата со која се одбележа големиот јубилеј беше посветена токму на развојот и […]

Read More

КОНФЕРЕНЦИЈА „РЕГИОНАЛНАТА ТРГОВСКА ИНТЕГРАЦИЈА НА ЗЕМЈИТЕ ОД ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА: ПРИДОБИВКИ И ПРЕДИЗВИЦИ“, ОДРЖАНА НА 12.12.2011 ГОДИНА

КОНФЕРЕНЦИЈА „РЕГИОНАЛНАТА ТРГОВСКА ИНТЕГРАЦИЈА НА ЗЕМЈИТЕ ОД ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА: ПРИДОБИВКИ И ПРЕДИЗВИЦИ“, ОДРЖАНА НА 12.12.2011 ГОДИНА

Meѓународната конференција на тема „Регионалните трговски интеграции на земјите од југоисточна Европа – придобивки и предизвици” во организација на Економскиот институт – Скопје и ЛСЕ, Лондон (London School of Economics), се одржа на 12 декември 2011 година во Скопје. Со свои реферати на конференцијата учествуваа: г-ѓа Рената Витез: “ЦЕФТА 2006 […]

Read More